Spirit Architecture

Small Renovations

Barn Conversion at Wardington

Client:AJS Estates Limited Project: Barn Conversion Services: Architectural Design Barn Conversion at Wardington The Barns were purchased at Auction with Planning Approval for conversion. The original scheme had the main living accommodation in the upper section of the barns where there was limited external views and the bedrooms proposed in the open barn to the rear. At the initial discussion with the client I suggested flipping the living areas and bedrooms so that the open cart shed could become an open plan living area, stepped to follow the contours of the ground. The development was then continued to leave as many of the original features in place as possible, by forming a steel-frame behind the original oak columns to support the roof beams in situ and provide the stability required for the sliding/folding doors. The development is heated by an air source heat pump with under floor heating throughout and highly insulated, there is an additional wood-burner in the living area to top up the heat if required.


Extensions to House in Chipping Norton.

Client:Private Client Project:New extensions to house in Chipping Norton, Oxfordshire Services: Architectural Design & Site Supervision New Extensions to House in Chipping Norton, Oxfordshire This project took what was a run-down semi-detached property which had not been touched for some time and completely refurbished it and extended to provide a handsome 3 bedroom house with much better connection to the garden and to the views over the valley to the side and rear. Design Features: There were 3 sections of extension in all, two 2 storey extensions with bedrooms over the main living areas both replacing poorly built single storey structures and a new single storey "sun room" in oak frame to link some of the areas together. One of the other main alterations was to have the ground floor all on one level, as the original building had a number of  steep and awkward level changes. This provided a useful area underneath for a log store. The client also had an oak framed garage built and a stone built garden shed to connect the house and garden together.


Barn Conversion near Chipping Norton

Client:Private Client Project:, Extensions and Re-ordering of Barn Conversion, Near Chipping Norton, Oxfordshire Services: Architectural Design & Site Supervision Extensions and Re-ordering if Barn Conversion, near Chipping Norton, Oxfordshire This project took a 1970s barn conversion and re-ordered it to suit a client looking for close to PassivHaus standards within an existing structure. The building was also extended to add additional bedroom space and a large multi-purpose room. The design was updated to very high standards internally with integrated audio systems, state of the art lighting and climate management. Sustainable Design Features: The building is heated using a woodchip boiler sited at one end of the site with an internal hopper, linked to underfloor heating and first floor radiations in the highly insulated interior, with Austrian super triple glazed windows and doors. The internal environment is controlled then by an air management system maximising the heat gains from the sun in the highly glazed areas and re-circulating the heat throughout the building. The walls of the existing barns were highly insulated and sealed with Vapour check membranes to make the building air-tight to minimise the heat losses as much as possible given the construction Externally the client created garages and a tennis court on site and planted over 1000 native trees within the grounds.


Extensions to Barn Conversion near Burford.

Client:Private Client Project:New residential wing to barn conversion Location Near Burford, Oxfordshire Services: Architectural Design & Site Supervision New Residential Barn Conversion, Oxfordshire The emphasis of this project was to provide a high quality low carbon extension to an existing barn conversion to greatly improve the size and scale of living accommodation on the site by replacing some existing stable outbuildings. The clients were conscious of including some softer detailing into the scheme and as a result stone arches were introduced internally to link the main living spaces and externally to frame a view of Burford from the site. The detailing continued into the green oak of the link and sun room to provide some well proportioned connecting living spaces. Sustainable Design Features: The extension is heated using a Ground Source heat pump system running in trenches in the paddock adjacent, linked to underfloor heating in the highly insulated interior, with triple glazed windows and doors. The walls are internally plastered in a lime plaster system to allow breathability of the structure and the whole extension is linked to a centralised heat exchanger system to provide filtered and pre- heated fresh air. A wood-burning stove is incorporated to provide additional heating to the main living areas. The complete rainwater from the existing barn and new extension is drained to a rainwater collection tank buried in the garden to allow a free supply of water for the whole garden.


Kitchen Extension in Witney

Client:Private Client Project:Ground floor Extension and Re-ordering Location Bledington, Oxfordshire Services:Architectural Design & Site Supervision   Design & Site Supervision in Witney The brief for this project was to add a new kitchen extension to this Grade II listed building in the centre of Witney while still maintaining the light to the Dining room behind. The form of the extension is quite traditional and is designed to appear like a converted outbuilding attached to the main house by a glass roof link. A Utility room is added to the end of the run to step the line of the extension building. The glass roof element allow light to spill through to the centre of the two rooms while the oak framed exposed roof structure lifts the height internally so that the contemporary kitchen adds contrast to the traditional form.


Shotover Estate, Oxford

Client:Trustees of the Shotover Estate & English Heritage Project Shotover Estate Location:Wheatley Oxford. Services:Conservation Architect. Conservation Management Plan in Oxfordshire. In December 2008 Matthew Hollingsworth and Hilary Taylor Landscape Associates were appointed to jointly prepare a Conservation Management Plan for the Shotover Park Estate. The purpose of the Conservation Management Plan is to provide an overview of the Estate, it’s historical importance and the condition of the parkland and buildings. The Estate was established in the C17th with the first “Ranger’s Lodge” thought to have been built in the latter part of the C17th. The main house was then built in the early C18th and the formal gardens and lake laid out at the same time. The House was most probably designed by the Tyrrell family who were well versed in the Renaissance and Grand Tour culture and built by William Townesend of Oxford. In the 1730s William Kent was involved in the design and layout of the gardens including the deign of the temple and obelisk. The Main House, the Ranger’s Lodge, the Stables and garden buildings have all been included in the Plan including the William Kent temple and the Gothic Boathouse, the focal point of the lake.


Home Farm, Shotover Estate, Oxford

Client: Trustees of the Shotover Estate & Natural England Project Home Farm Conservation Management Plan Location: Wheatley Oxford Services: Team Leader & Conservation Architect In January 2009 Spirit Architecture was appointed as Team Leader and Conservation Architect to prepare a Conservation Management Plan for the Home Farm building complex as part of a Higher Level Stewardship Grant from Natural England. The purpose of the Plan is to provide an overview of the Home Farm complex, a Model Farm from the late C19th, it’s historical importance and the condition of the buildings. Once completed a Schedule of Repair Works to the fabric of the existing buildings can then be created and tendered and a grant of up to 80% of the repair works can be applied for under the Natural England Higher Level Stewardship scheme. There is a step by step process for applying for a Historic Buildings Restoration (HBR) grant under the Higher Level Stewardship scheme which Natural England follow to repairs to historic park and farm buildings of all types, and grants are given on the basis of the “best” quality buildings and those at most risk. Applications are judged on the historic or architectural interest, con- tribution to the character of the area, capacity to retain wildlife habitats, and its accessibility to the public. This can include buildings on the English Heritage “Buildings at risk” register and other Local Authority “risk” registers, however the grants cannot fund changes of use to residential or commercial use.


The Church of the Holy Ascension

Client: Evenlode Ministry Trust Project: Extension and Re-ordering Services: Architectural Design, Conservation We appointed Matthew Hollingsworth of Spirit Architecture as our architect for there-ordering of Holy Ascension Church, after a competitive bidding process in 2010. At that time he had not carried out any similar sized church commission but we felt that his skills and enthusiasm would produce the right result, and we were not disappointed. - Richard Faircliff BA (Arch) RIBA, Project Manager EVCC Extension & Re-ordering in Gloucestershire In June 2010 Matthew Hollingsworth of Spirit Architecture was appointed as Church Architect to undertake the internal re-ordering of the Church to provide the Evenlode Vale Benefice with a modern “Church Centre” within the seven villages and parishes, intended as a focal point and facility for the benefit of all and to create a contemporary service space, a warm and comfortable setting for the United services of all seven parishes, to hold training and teaching courses designed to strengthen and support the ministry and mission of the parishes as well as relocating the Church Office to Oddington. The works completed in May 2012 included re-ordering the interior and installing under floor heating throughout the main body of the church heated by an Air to Water heat source pump and laying a new stone floor throughout the nave and north aisle. In addition a WC facility was added to the church, kitchen facilities and new storage added, the vestry converted to an office area and the lighting completely renewed throughout, finally and complete Audio Visual system was installed to make the building truly all pur- pose while maintaining the core reason for the building as the centre of the Evenlode Ministry Trust.  


House Extension in Charlbury

Client: Private Client Project: New Side Extension Services: Architectural Design & Site Supervision Extension in Charlbury, Oxfordshire The purpose of this project was to add a new Living area as an extension of the Kitchen space in this former farmhouse property. The clients wanted to have a well lit space to exhibit some art and ceramics they had collected as well and providing a dining and summer room. The design intent was to open up the room to the rear garden and form a new wing that allowed the main house to be read as one element and this new wing. While built in stone and Cotswold plain tiles to match the main house from the front form the rear the change in the glazing to an aluminium system was intended to allow the new side extension to be read as a C21st addition. The open interior was achieved to allow the light to evenly fill the room in a gallery effect and the timber board ceiling and Maple floor give the room a Scandinavian feel. The remaining part of the extension incorporates a Utility room and side entrance. Externally a shaped paved area provides an outdoor dining space within the sheltered part of the garden


Holiday Cottage in Bledington

Client: Private Client Project: Ground floor Extension and Re-ordering Location Bledington, Oxfordshire Services: Architectural Design & Site Supervision Oxfordshire, Extension & Re-ordering  The brief for this project was to provide a holiday rental cottage with two en-suite bedrooms and more living space on the ground floor. To achieve this the interior of the house was completely remodelled with a new central staircase, an open plan living room and kitchen connected to a new garden room extension in oak frame with a zinc roof, built into the raised garden to the rear. The attic floor structure was replaced and raised to provide a more comfortable headroom in the first floor bedrooms and enough height for showers in both en-suite bathrooms. The clients are looking forward to many contend holiday makers using the building in the years to come.


More items
© 2017 Spirit Architecture. All Rights Reserved. "Spirit Architecture" is a Trading name of Spirit Architecture Limited Registered in England and Wales No. 06879356.
© 2013 Spirit Architecture